Söke

Coğrafi Konum ve İklim

sökeharita

 

 

Ege Denizi'nin tarihi ve doğal güzelliklerle dolu orta kıyı bölgesinde, Büyük Menderes akarsuyunun yakınında kurulmuştur. Söke'nin verimli arazisini oluşturan ova mıntıkası şehir ile Büyük Menderes Nehri arasındadır. Şehrin yerleşim bölgesi ovanın kuzey ve kuzey batı tarafına doğru yayılmıştır.

 

Aydın'a 54 km, İzmir'e 120 km, mesafede olup Doğusunda Koçarlı, Kuzey doğusunda Germencik, Kuzey batısında Kuşadası, Batısında Milas ilçelerine sınırdaştır.

 

Söke'nin yüzölçümü 1088 km² olup, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 23 metredir. Şehre 50 km. uzaklıkta Bafa Gölü vardır. Göl Söke ve Milas sınırları içerisinde kalmaktadır.

 

Söke'nin kuzeyinde Samson Dağları, Gümüş ve Kemer Dağları, Güneyinde ise Beşparmak Dağları vardır. Söke'de tipik Akdeniz iklimi görülür. Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Yaz aylarında hemen hemen hiç yağış almaz. En çok yağışı; Aralık, Ocak ve Şubat aylarında alır. Yağışlar genellikle yağmur şeklinde olup, kar yağışı çok az görülür.

 

Söke'de bölgenin özelliği olan, Akdeniz Bölgesi'nin karakteristik bitki örtüsü Makiler yer alır. Dağların yüksek kesimlerinde karaçam ve fıstık çamı, dağ yamaçlarında zeytin, düzlük alanlarda incir, narenciye, yetişmektedir. Söke ovasında yetişen kültür bitkileri, buğday, arpa, yulaf, mısır vb. sanayi bitkileri; pamuk, ayçiçeği, susam ve kanoladır.

 

COĞRAFİ KONUMU:

 

Söke kuzeyinde İzmir, güneyinde Didim ve Muğla, batısında Kuşadası bulunan şirin ve güçlü birilçedir.  Söke Büyük Menderes Havzasının en son noktasında verimli araziye kuruludur.

 

 

 

İKLİMİ:

 

Söke bölgesi Akdeniz iklim kuşağı içerisindedir. Kışın yağışlı, yazları kurak geçer. Nem oranı diğer bölgelere göre yüksektir. Çam ve makilik dahil her türlü yabancı bitki yanında kültürü yapılan pamuk, bilumum Habubat, Meyve, Sebze, Zeytin, İncir, yetiştirilir.

 

 

 

EKONOMİ

 

Söke Türkiye'nin en önemli pamuk üretim alanlarından biridir.  450 bin dekar ekilebilir araziye sahip, Türkiye'nin Pamuk Ambarı. İlçenin ekonomisi, yıllık gayrisafi hasılanın %70ini sağlayan tarımsal üretim ile tarıma dayalı sanayi malları üretimine dayanmaktadır.

 

Verimli Söke Ovası'nda ana ürün pamukun dışında buğday, yem bitkileri, narenciye, meyve bitkileri, incir ve en önemlisi zeytin yetişir. Söke'nin Dağlarından Yağ, Ovasından Bal Akar. Tarımda Arıcılık, Balıkçılık ve Hayvancılık da yer sahibidir. 

 

 

 

Söke'de Türkiye'nin önde gelen kuruluşları Söktaş,  Sibaş, Batı-Söke Çimento Sanayi, WF Ege (Lee), Söke Değirmencilik (Söke Un), Davas İplik, Sek Süt, Yüksel Seramik'in yanında çırçır fabrikaları ve tarım makineleri başta olmak üzere çeşitli kollarda üretim alanları bulunmaktadır.

 

 

 

1996 yılında kurulan Söke Organize Sanayi Bölgesi 2000 yılında resmi kuruluşunun tamamlamasının ardından 2003 yılında imar planı onaylandı. İzmir-Bodrum Karayolu üzerinde Novada Outlet  ve Söke-Aydın-İzmir Demiryolu yanında 185 hektar arazi üzerine kurulu olan Söke Organize Sanayi Bölgesinde yatırımcı firmaların başvuruları devam ederken, bölgede yer alan yatırımcıların fabrika kurma çalışmaları sürmektedir. Kuşadası Limanına 22 Km, İzmir Adnan Menderes Hava Limanına 85 km, İzmir Limanına 100 km mesafede olmasının yanı sıra içinden Demiryolu hattının geçmesi; Söke Organize Sanayi Bölgesini yatırımcı kuruluşlar için cazibe merkezi haline getirmektedir.
 
Aydın-Söke-Sazlı Jeotermal Alanı:
Aydın İli söke ilçesi dogusunda sazlıköy'de yüzeylenen kaynaklar bölgenin ismi ile gösterilmiştir. Kaynakların su boşaltımı çok fazladır. Su ısısı 27 C' dir.

 

 

 


SAĞLIK

 

250 Yataklı Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi'nde 61 Uzman Hekim,15 Pratisyen Hekim, 10 Eczacı, Sağlık Lisanyeri, 243 Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, 116 diğer dallarda personel olmak üzere toplam 448 personel  görev yapmaktadır. Söke'de yılda ortalama 633.500 hasta ayakta başvuru, 152.000 hasta acil serviste, 16.000 hasta da yoğun bakım servisinden hizmet almaktadır.

 

Söke'de ayrıca 34 aile hekimi önleyici sağlık hizmetleri olarak görev yaparken, Devlet Hastanesi bünyesinde toplum ruh sağlığı merkezi de hizmet vermektedir. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi 22 ünite ile hizmet verirken yılda ortalama 100 bin hastaya bakılmaktadır.

 

Devlet Hastanesinin yanı sıra Özel Sağlık Kuruluşu olan Egemed Özel Hastanesi Söke'de sağlık hizmeti vermektedir.

 

 

 

İlçede ayrıca özel sektöre ait Atlas Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi de bulunmaktadır.

 

 

 

EĞİTİM

 

 

 

Okul öncesi: 1.747, Temel Eğitim (İlk/Orta): 13.367, Lise: 7.058 olmak üzere toplam 22.172 öğrenci; 1.547 öğretmen bulunmaktadır.

 

Halk Eğitim Merkezi'nde kursiyer sayısı 12.602, açık orta-lise öğrencisi 4.826'dır.

 

 

 

Söke MYO, Sağlık MYO, İşletme Fakültesi, Sağlık Yüksek Okulu olmak üzere toplam Üniversite öğrenci sayısı 4.000'dir.

 

 

İnşaatı devam eden Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin de faaliyete girmesiyle öğrenci sayısının yakında zamanda 8 Bin'e ulaşması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Söke Kaymakamlığı Resmi Sitesi http://www.soke.gov.tr

 

 

Başkanımız

Linkler